Vijenac 751 - 752

Aktualno

Održan 14. Književni Kranjčić u Križevcima

Književnost protkana kršćanskim vrednotama

REDAKCIJA

U Hrvatskom domu u Križevcima 3. prosinca održana je završna svečanost 14. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva Stjepan Kranjčić, na kojoj su dodijeljene nagrade, predstavljeni su književni radovi i zbornik najuspjelijih radova Istini u pohode. Jedini su to nacionalni susreti i književni natječaji protkani kršćanskim vrednotama u kratkim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.


Nagrađeni autori i organizatori nagrade Književni Kranjčić

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Draženu Bosu iz Zagreba za pjesmu Anđeosko pozdravljenje, druga Nikši Krpetiću iz Splita (Krstiteljev pladanj), a treća Petru Elezu iz Vukovara (Slovo o istini). Pokrovitelj te nagrade su zagrebački kapucini i Samostan sv. Leopolda Bogdana Mandića, a nagrade je uručio fra Jure Šarčević.

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Milivoju Pašičeku iz Zagreba za priču Ak negdo vse zna, Bog to zna, druga nagrada Tomislavu Žigmanovu iz Subotice u Republici Srbiji (Lajčina prazna putna torba), a treća Lajči Perušiću iz Zagreba (Ukradena dolina). Tomislav Žigmanov prvi je ministar koji je osvojio nagradu na dosadašnjim Književnim Kranjčićima. Pokrovitelj te nagrade bio je Glas Koncila, koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio član uredništva katoličkoga tjednika i književnik Luka Tripalo.

U žanru putopisa prva je nagrada uručena Tiboru Martanu iz Novoga Marofa za putopis Pustinjak na Gori, druga Nevenu Drozdeku iz Zagreba (Tragom hrvatskih isusovaca), a treća Veseli Dujmić iz Splita (Putovima istine). Nagrade je u ime pokrovitelja Veritasaglasnika sv. Antuna Padovanskoga i franjevaca konventualaca uručio fra Zvonimir Pervan.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej Kad je povlačio krug na licu bezdana, druga nagrada Igoru Šipiću iz Splita (Pute laze pizon dubli tovari), a treća Mirku Ćuriću iz Đakova (Carstvo istine). Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio provincijal o. Dario Tokić.

U žanru monodrame prva je nagrada pripala Tei Agejev iz Zagreba za rad Jasna slika ljubavi, druga Stjepanu Škvorcu iz Belice (Moji anđeli), a treća Alojzu Pavloviću iz Zadra (Ne ubij!). Pokrovitelj nagrade bilo je Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, a dodijelio ih je rektor svetišta mons. Antun Sente ml.

Nagrađeni su autori uz novčane nagrade u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora: Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić, Grada Križevaca te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Književni susret održan je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Radnika d. d. i KTC-a d. d.

U župnom kompleksu sv. Ane na početku svečanosti okupljene je u ime domaćina pozdravila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić Tanja Baran, a predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda Vladimir Lončarević govorio je o vrsnoći radova prispjelih na natječaj te predstavio zbornik Istini u pohode. Nakon toga održani su i misno slavlje te književni susret.

Vijenac 751 - 752

751 - 752 - 15. prosinca 2022. | Arhiva

Klikni za povratak